19 februari 2009

Kontraster





Läste en kommentar på en annan klimatblogg som påpekade att statyerna på Påskön liknar dagens vindkraftverk. Tja, det är en intressant liknelse :)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Antar att du syftar på den religiösa aspekten? ;)

Anonym sa...

Och den civilisationen gick väl under mitt i sin strävan att slänga upp mer och mer statyer. ;-)

/pekke

Anonym sa...

Det är en bra liknelse med tanke på biobränslena som vurmas för av samma skäl som vindkraft.

-
Debatterar på en s-blogg där vindkraft förordas istället för Saab och där jag visar att det blir en export som går med förlust då produktionskostnaden är dubbelt så hög som försäljningspriset, samt att forskningen visar att de allra flesta inom ett par några km från vindkraft mår psykiskt och/eller fysiskt dåligt av den.

Då svarar en socialdemokrat: "Vindkraft är ... en bra och mycket miljövänlig investering oavsett vad M A säger ovan."

Det huvudargument man nu trycker på är att vindkraft är vacker. Vad ska man svara?

Vill folk lura sig själva?

Anonym sa...

Jag ser egentligen inte några större problem med vindkraften, det är ett bra och rent sätt att tillverka el på, men det får ju vara någon måtta på subventionerna, att bara ösa ut pengar i ren sräck för co2 är ju helt galet. vindkraften måste klara att stå på egna ben, och det gör den nästan, men inte fullt ut. ett 3MW verk kostar i storleksordningen totalt 30 mille och levererar under sin livstid på 20 år ca 250 000 000 kwh med andra ord 12 öre per kwh vilket inte alls är fy skam, men räntor underhåll mm höjer ju priset, så det snarare rör sej om kanske 20-30 öre/kwh. Men med billigare och effektivare verk så skulle det bli lönsamt utan subventioner. frågan är bara varför all denna vindkraft? vi har ju ingen brist på elektricitet nu! Sveiges elkonsumtion minskar faktiskt för varje år, och vi exporterar mer än vi köper (variationer förekommer år till år), vilket skulle innebära att vi med en storskalig vindkraftsutbyggnad skulle vara tvungna att exportera vindkrafts-EL till under produktionskostnad, och det är "ren" idioti. men den dagen då vi importerar mer än vi säljer eller om elpriserna stiger kraftigt, då kanske det skulle vara en lönsam satsning. på tal om påskön, den civilisationen såsom många andra föll väl på att all skog skövlades! Hummmm...var det inte några som förespråkade att vi ska skövla skog för att frigöra enorma ytor som ska odlas med grödor som vi köra våra bilar på, eller tom göra skogen till bränsle.hmmm.....det kan bara bli katastrof! Ett vindkraftverk kan förövrigt driva 5000 elbilar, medan man måste ha 25 kvadratkilometer jordbruksmark för att producera etanol till samma mängd bilar...det säjer kanske mer om hur ineffektiv etanolproduktionen är, än hur bra vindkraften är. Mvh/Elon Tesla Den Klimatskeptiska elbilsanhängaren

Skeptikern sa...

Peter: Kanske det :)

Anonym sa...

En undran
(det är säkert nåt jag inte har förstått om vår energistrategi och om vindkraften, men förklara gärna för en novis som mig :)

Om vindkraftselen blir en stor del av vårat enegiproduktion (tex 10-20%), vad fasiken gör vi då när det inte blåser?
Ska vi importera eller ska vi ha en 'reservproduktion' som är lika stort som bortfallet. Och vad blir då själva poängen med vindkraft när vi då ändå måste ha backup till den. Man kan väl lika gärna köra 'backupen' från början?
/JM

*
(Jag tänka mig att man kan spara i dammar för att täcka behoven på blåsfria dagar, men utnyttjar man inte vattenkraften dåligt då? Och borde inte det då falla på vindkraftens belastningskonto?)

Anonym sa...

Mer d2w Oxo-bioplastlösningar, på återförslutbara påsar

Skeptikern sa...

JM: Se en tidigare artikel jag lagt upp (med två filmklipp).

http://klimatbluffen.blogspot.com/2008/09/den-kommande-energikrisen.html

Den illustrerar bland annat problemet med vindkraft på ett bra sätt.